Bisfenol szkodzi bardziej niż myślano

Witaj,dwie ręce

Bisfenol A  jest wykorzystywany  do produkcji  poliwęglanu – rodzaju przezroczystego  i sztywnego plastiku

Ten chemiczny wymysł  jest wykorzystywany  w soczewkach – do okularów, płyt CD, szyb okiennych, opakowań oraz pojemników na napoje, a także butelek dla dzieci, talerzyków, kubeczków oraz elementów smoczków / w tym wypadku  elementem zawierającym poliwęglan jest osłonka , która styka się z twarzą dziecka Czytaj dalej „Bisfenol szkodzi bardziej niż myślano”

Co to jest ” oblepicha „

Rosyjska nazwa oleju rokitnikowego  to „oblepicha ” W Rosji jest to panaceum- lek na wszystko.

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w Związku Radzieckim uważany był za tak cenny, że sprzedawano go w cenie złota ,które jednak wtedy było tam tanie. Stosowany jest także w medycynie chińskiej.  Owoce i liście rokitnika używane były już w staromongolskim i tybetańskim lecznictwie ludowym do leczenia chorób żołądka, skóry i gośćca.W starożytnej Grecji odwarami z gałązek i liści rokitnika leczono ludzi i zwierzęta.

Olej rokitnikowy otrzymywany z nasion jest gęstą, ciemnopomarańczową cieczą o charakterystycznym smaku i zapachu, złożoną z mieszaniny karotenu i karetonoidów.

Olej rokitnikowy stosuje sie do leczenia oparzeń, przy porażeniach promieniowaniem radioaktywnym,odmrożeń a przede wszystkim do leczenia odleżyn, gruzlicy skóry, egzemy,

Przy leczeniu zapaleń błony śluzowej pochwy i szyjki macicy wprowadza się olej w postaci tamponu.

Ponadto stosuje sie go w chorobie wrzodowej żolądka / łyżeczka od herbaty 2 razy dziennie /

Oblepicha jest bardzo pomocna w leczeniu zajadów / smarować kilka razy dziennie /.

Owoce zastępują tran.

Działa także przeciwzmarszczkowo, można dodawać kilka kropel  do kremu.W kosmetyce odwar z owoców i gałązek stosowany jest do wewnątrz i zewnątrz przeciw wypadaniu włosów i łysieniu.

Powinien być używany w hipo- i awitaminozie A.

Nie powinni go przyjmować chorzy na ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego i na schorzenia trzustki.

 

Cudowny olejek limetkowy

Witaj,olejek limetkowy

Olejek limetkowy / lub limetowy / jak wszystkie olejki cytrusowe można otrzymywać  przez wyciskanie skórki owoców drzewa limetowego uprawianego głównie w Ameryce środkowej i północnej .Ze względu na wyjątkowo małą wydajność olejku otrzymywanego tą metodą w handlu znajduje się prawie wyłącznie olejek otrzymywany przez destylację z parą wodną z wydajnością około 0,4% Czytaj dalej „Cudowny olejek limetkowy”

Odciski lecz dawnym sposobem!

Witaj,połowka cytryna

Wymocz nogę w bardzo ciepłej wodzie, wytrzyj dokładnie ręcznikiem i połóż na odcisku skórkę od cytryny z niewielką ilością  białego miąższu Zakładaj na noc przez cztery, pięć dni.

Po tych dniach odcisk powinien odejść.

Podaję drugi sposób: łupiny cebuli mocz w occie przez dwa tygodnie, po tych dniach, nałóż tę substancję na odcisk- owiń nogę na całą noc.

Powtórz paręrazy,  odcisk odejdzie.

Olejek geraniowy nie tylko na cellulitis

Witaj,

Olejek geraniowy destyluje się z roślin  rodzaju Pelargonum, najlepszy i stosowany w aromaterapii z Pelargonum graveolens..Roślina ta uprawiana jest w wielu krajach strefy podzwrotnikowej i zwrotnikowej oraz w klimacie umiarkowanym.Zarówno sam olejek jak i jego składniki są bardzo cenione w perfumerii. Czytaj dalej „Olejek geraniowy nie tylko na cellulitis”